مشخصات فردی و زندگینامه
نام:سید اصغر
نام خانوادگی:ناظم زاده
شهرت:ناظم زاده قمی
آدرس وب سایت:http://www.nazemzadeh.ir
تخصص ها:فقه و اصول ، تاریخ و سیره ، الهیات و معارف اسلامی

زندگی نامه

آیت الله سید اصغر ناظم زاده متولد دی ماه ۱۳۲۳ هجری شمسی در محله باغ پنبه قم می باشد. پدر ایشان مرحوم حاج سید عباس ناظم، از مخلصان اهل بیت و متولی مسجد باغ پنبه و زندگی خانوادگی ایشان، ساده و مذهبی بود. آیت الله ناظم زاده پس از طی مدارج تحصیلی تا مقطع دیپلم به واسطه علاقه قلبی، به حوزه علمیه قم وارد شد و پس از کسب مقدمات و دروس عالی و خارج، ضمن شرکت در مبارزات انقلاب اسلامی و سخنرانی به تدریس علوم دینی نیز پرداخت. پس از انقلاب نیز در راستای انجام وظیفه دینی و ملی و انقلابی، به عنوان اولین نماینده امام امت در استان گیلان و قزوین و زنجان فعالیت نمود و بیش از ۸ سال در قوه قضاییه به عنوان حاکم شرع چندین شهر و مرکز استان خدمت نمود و سپس با استعفا از مشاغل قضایی، به حوزه قم بازگشت و ضمن تدریس سطوح عالی و تدریس در مدارس علمیه و دانشگاه، به تالیف کتب دینی مشغول شد که حاصل این فعالیت نیز بیش از ۲۰ جلد کتاب می باشد که چاپ و منتشر شده یا در حال نگارش است. ایشان اکنون به عنوان یکی از استادان درس خارج فقه و اصول در حوزه علمیه قم، مولف کتب دینی، یکی از خیرین و نیکوکاران در سطح استان قم، رییس مرکز تحقیقات طب اسلامی امام صادق (ع)، مسئول موسسه فرهنگی انتشاراتی کوثر ولایت و عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم می باشند . تحصیلات آیت الله ناظم زاده قمی به واسطه زندگی ساده و مذهبی و مسائلی از جمله روابط نزدیک پدرشان مرحوم حاج سید عباس ناظم با مرحوم آیت الله العظمی مرعشی نجفی، به تحصیل علوم دینی علاقه زیادی داشتند و بالاخره بعد از تحصیل مقدمات تا مقطع دیپلم، در عین شاغل بودن به حوزه علمیه قم وارد شدند و البته پس از چندی به طور تمام وقت به تحصیل علوم دینی در حوزه علمیه قم پرداخته و مدتی نیز در حجره های مدرسه ملاصادق و نیز مدرسه فیضیه قم ساکن شدند. تحصیلات مقدماتی حوزه و نیز دروس اخلاق و فلسفه را ایشان از محضر بزرگانی چون حضرات آیات فاضل لنکرانی مکارم شیرازی مشکینی سبحانی انصاری شیرازی مومن جنتی خزعلی صلواتی جوادی آملی و صانعی آموختند. و دروس خارج فقه و اصول را به مدت دو دوره ده ساله از محضر آیت الله حاج شیخ مرتضی حائری یزدی و آیت الله العظمی حسینعلی منتظری تلمذ کردند. که رابطه دوستی ایشان با هر دو این بزگوار فراتر از شاگرد و استادی بود. با مرحوم آیت الله حائری که از بزرگان حوزه علمیه قم محسوب می شدند، رابطه دوستی داشته و حتی به مسافرت مشهد مقدس می رفتند و در مورد آیت الله منتظری نیز آیت الله ناظم زاده، مدتی رییس دفتر ایشان بودند. همچنین ایشان مدتی در درس خارج آیت الله العظمی وحید خراسانی شرکت جسته و در سالهایی که آیت الله العظمی امام خمینی در نجف تبعید بودند نیز، مدت چند ماهه ای را از محضر ایشان در نجف اشرف بهره بردند.

تحصیلات

آیت الله ناظم زاده قمی به واسطه زندگی ساده و مذهبی و مسائلی از جمله روابط نزدیک پدرشان مرحوم حاج سید عباس ناظم با مرحوم آیت الله العظمی مرعشی نجفی، به تحصیل علوم دینی علاقه زیادی داشتند و بالاخره بعد از تحصیل مقدمات تا مقطع دیپلم، در عین شاغل بودن به حوزه علمیه قم وارد شدند و البته پس از چندی به طور تمام وقت به تحصیل علوم دینی در حوزه علمیه قم پرداخته و مدتی نیز در حجره های مدرسه ملاصادق و نیز مدرسه فیضیه قم ساکن شدند. تحصیلات مقدماتی حوزه و نیز دروس اخلاق و فلسفه را ایشان از محضر بزرگانی چون حضرات آیات فاضل لنکرانی مکارم شیرازی مشکینی سبحانی انصاری شیرازی مومن جنتی خزعلی صلواتی جوادی آملی و صانعی آموختند. و دروس خارج فقه و اصول را به مدت دو دوره ده ساله از محضر آیت الله حاج شیخ مرتضی حائری یزدی و آیت الله العظمی حسینعلی منتظری تلمذ کردند. که رابطه دوستی ایشان با هر دو این بزگوار فراتر از شاگرد و استادی بود. با مرحوم آیت الله حائری که از بزرگان حوزه علمیه قم محسوب می شدند، رابطه دوستی داشته و حتی به مسافرت مشهد مقدس می رفتند و در مورد آیت الله منتظری نیز آیت الله ناظم زاده، مدتی رییس دفتر ایشان بودند. همچنین ایشان مدتی در درس خارج آیت الله العظمی وحید خراسانی شرکت جسته و در سالهایی که آیت الله العظمی امام خمینی در نجف تبعید بودند نیز، مدت چند ماهه ای را از محضر ایشان در نجف اشرف بهره بردند.

تدریس

همانطور که اشاره شد آیت الله ناظم زاده قمی در عین مسئولیت ها و خدمات ، یکی از مهم ترین فعالیت هایشان در حوزه علمیه تدریس می باشد و بیش از ۳۰ سال است که به این امر اشتغال دارند. تدریس سطوح، تدریس در مدارس عالی، تدریس در دانشگاه چند دوره اصول فقه , لمعه (جلد اول و دوم ) و چند دوره مکاسب (مکاسب محرمه ـ بیع و خیارات ) و چند دوره رسائل و کفایه از آن جمله است . همچنین آیت الله ناظم زاده بیش از 6 سال است که به تدریس خارج فقه و خارج اصول در حوزه علمیه قم اشتغال دارند. که در حال حاضر درس خارج ایشان بدین شرح است: درس خارج اصول، صبح ها مدرسه فیضیه درس خارج فقه، عصرها موسسه امام رض

مبارزات

قبل از انقلاب مشی آیت الله ناظم زاده مبتنی بر تحصیل جدی در کنار مبارزات بود که در همین راستا در واقعه مدرسه فیضیه و نیز واقعه ۱۵ خرداد حضور فعال و آگاهانه داشته و بعد از تبعید امام نیز با همکاری با دیگر انقلابیون در این مسیر گام برمی داشت. با پرشورتر شدن مبارزات انقلاب اسلامی، فعالیت های انقلابی ایشان پررنگ تر شد و از سال ۱۳۵۶ به صورت سخنرانی های مختلف در شهرها مبدل گردید. یک دهه سخنرانی ایشان در ارومیه شهر را به تعطیلی درآورد و اولین نام امام خمینی در این شهر از زبان ایشان جاری شد که با استقبال شدید مردم و تعطیلی دیگر روضه ها مواجه شد و ساواک را مجبور به تعطیلی روضه در شب هفتم و دستگیری ایشان نمود. سخنرانی های دیگر ایشان در قزوین وهمدان و تویسرکان و خمین و مسجد حکیم اصفهان و دانشگاه شیراز و... که پرشور و با استقبال بسیار زیاد انجام می شد، دیگر مبارزرات ایشان بود که معمولا به تعطیلی بانک ها و ایجاد تظاهرات در شهرها کشیده می شد و اکثرا همراه با حضور و سخنرانی ایشان در تظاهرات های شهرهای مختلف بود. بالاخره همین اقدامات به دستگیری و زندانی شدن ایشان نیز منجر شد و ایشان مدتی را در زندان های ساواک ارومیه، ساواک قم، شهربانی قم، کمیته مشترک تهران ، به صورت سلول انفرادی و بند عمومی زندانی بودند. که با آزادی دیگر زندانیان در آستانه انقلاب ایشان نیز آزاد شدند و به جمع متحصنین دانشگاه تهران و کمیته استقبال از امام پیوستند.

مسئولیت ها

بعد از پیروزی انقلاب، آیت الله ناظم زاده در ابتدا با ماموریتی به ساماندهی امور ارتش با همکاری سپهبد قرنی پرداختند و در تهران و منجیل به تصفیه نیروهای ارتشی پرداختند. سپس با حکم امام امت که از اولین و تنها حکم های نمایندگی ایشان است، به نمایندگی امام در 3 استان فعلی یعنی گیلان قزوین و زنجان و آستارا و... منصوب شدند. که با زحمات فراوان خصوصا در گیلان به ساماندهی امور آنجا پرداخته و ادارات را بازگشایی کرده و مدیران ادارات را نصب نمودند و رفراندوم جمهوری اسلامی را نیز در این مناطق به احسن وجه برگزار نمودند و پس از مجازات متخلفین و... برای بازگشت به قم و ادامه تحصیل از این سمت استعفا کردند که امام امت نیز در نامه ای اقدامات ایشان راتایید کردند. اما شرایط حساس انقلاب اجازه نمی داد که آیت الله ناظم زاده تمام وقت به تحصیل و تدریس در حوزه بپردازد و آشنایی و رابطه ایشان با شخصیت هایی چون آیت الله منتظری، آیت الله مشکینی، آیت الله شهید بهشتی و آیت الله مومن موجب شد که ایشان اکثر وقت خود را تا سال ۱۳۶۵ به خدمت در قضا و به عنوان حاکم شرع در بیش از ۱۵ مرکز استان و شهرستان سپری کنند. که از جمله می توان به استان قزوین، استان خوزستان، استان کرمانشاه، استان کهگیلویه و بویراحمد، استان ایلام، استان اردبیل، استان زنجان و شهرهای خمین و کاشان و بیار و مشگین شهر و رییس شعب تهران و... اشاره نمود. اقدامات انقلابی ایشان در دادگاه امور صنفی تهران و مجازات محتکران و گرانفروشان در سال ۱۳۶۰ هنوز از یاد بسیاری نرفته است و دیگر فعالیت های ایشان در دادگاه عالی قم که و نیز فعالیت های ایشان در کاشان و کرمانشاه و کهگیلویه و ... که همراه با قضاوت، با خدمات نیکی از قبیل ساخت مدرسه علمیه و درمانگاه و مسجد و مدرسه و... همراه بود، هنوز پابرجاست. قبل از شهادت دکتر بهشتی نیز به واسطه رابطه دوستی، آیت الله بهشتی نماز جماعت خویش در کاخ دادگستری را به آیت الله ناظم زاده محول نموده بود. لازم به ذکر است در انجام همین وظایف، در ۸ تیر ۱۳۶۰ یک روز بعد از واقعه هفتم تیر، آیت الله ناظم زاده مورد حمله یک منافق قرار گرفته اما با خواست خدا، جان سالم به در بردند و در همین واقعه بود که شهید کچویی به شهادت رسید. آیت الله ناظم زاده در عین مسئولیت سنگین، در هر حال قم و حوزه را فراموش نکرده و ضمن تحصیل و مباحثه، به تدریس در مدارس علمیه و مدتی نیز در دانشگاه پرداخت و بالاخره از سال 65 با استعفا از کلیه مسئولیت های قضایی به حوزه قم بازگشتند و ضمن تدریس به تالیفات دینی و تاریخی پرداختند و البته برخی مسئولیت ها نیز طی سال های گذشته بر عهده داشته اند از جمله: ریاست دفتر آیت الله منتظری در سال ۱۳۷۳ ، مسئولیت موسسه فرهنگی انتشاراتی کوثر ولایت از سال ۱۳۷۴، رییس هیئت امنا مسجد رضوی و مسجد باغ پنبه قم از سال ۱۳۷۴ رییس هیئت امنا و مسئول مرکز تحقیقات طب اسلامی امام صادق (ع) رییس هیئت امنا درمانگاه خیریه امام صادق از سال ۱۳۷۷ و عضویت مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم از سال۱۳۷۸ و رییس هیئت مدیریه موسسه خیریه امام جعفر صادق (ع) عضو هیئت تحریریه بنیاد نهج البلاغه از سال ۱۳۸۳ نیز بوده اند.

خدمات

غیراز خدمات فراوانی که آیت الله ناظم زاده به واسطه مسئولیتشان در شهرهای مختلف منشا اثر می شدند، ایشان کلیه آهن مصلی قدس قم، هزینه پل رجایی قم، هزینه های هنگفتی برای دانشگاه فاطمیه قم و... را در سال های 1365 به بعد از طریق افراد خیر متقبل شده و در برخی روستاهای اطراف قم از جمله کهندان به ساخت حمام و مسجد و حسینیه و خانه عالم پرداختند. در چند سال اخیر نیز ایشان با کمک های فراوان به مساجد و بیمارستان ها و مدارس و ارائه افطاری و کمک مادی و... به مستضعفان نیز واسطه خیر بوده اند. همچنین اقدام مهم دیگر توسط ایشان، راه اندازی درمانگاه خیریه امام صادق از سال ۱۳۷۷ می باشد که اکنون در مکانی دیگر به ساخت درمانگاه در منطقه فقیر نیروگاه قم (با بودجه اهدایی دفتر آیت الله سیستانی) با هزینه ای حدود یک میلیارد تومان و نیز با کمک خود و دیگر افراد خیر پرداخته اند. همچنین بازسازی مسجد رضوی قم و ساخت کتابخانه عمومی در آن، بازسازی مسجد باغ پنبه قم و ساخت سالن غذاخوری حسینیه و کتابخانه عمومی در آن و کمک به بازسازی چندین مسجد و مدرسه و حسینیه دیگر در قم و دیگر شهرها از دیگر اقدامات ایشان بوده است. آیت الله ناظم زاده از سال ۱۳۸۳ نیز به تاسیس موسسه خیریه امام جعفر صادق همت گمارده اند که در خدمت محرومین و نیازمندان می باشد.

مرکز تحقیقات طب اسلامی

مرکز تحقیقات طب اسلامی امام صادق (ع) به منظور سامان دادن پژوهشهای بنیادی و کاربردی در حوزه طب اسلامی در سال ۱۳۷۸ پایه گذاری شد. اعضای هیئت امنای این مرکز پژوهشی که از موسسات وابسته به دفتر آیت الله العظمی سیستانی است، حضرات آیات محمد مومن، محمد هادی معرفت، سید اصغر ناظم زاده، دکتر غلامرضا باهر و دکتر سید مهدی ناظم زاده می باشند که با حضور اساتید حوزه و دانشگاه و متخصصین در فقه و دانش پزشکی به تحقیق در این زمینه می پردازند. و از ابتدا آیت الله سید اصغر ناظم زاده به عنوان رییس این مرکز فعالیت می نمایند. اهداف: ۱. جمع آوری، تنظیم و طبقه بندی مدارک معتبر اسلامی و ایجاد بانک اطلاعات در موضوع طب اسلامی؛ ۲. انجام دادن پژوهشهای بنیادی، کاربردی در موضوع طب اسلامی و شناسایی کمبودها و خلاهای پژوهشی در این باره؛ ۳. فراهم آوردن بستری مناسب برای پرداختن به نیازهای طبی جدید؛ ۴. سیاست گذاری برای توسعه و به کارگیری طب اسلامی در جامعه؛ ۵. تدوین فروعات فقه پزشکی و ارائه صحیح موضوعات آنها؛ ۶.تهیه، تدوین و ارائه موضوعات «اخلاق پزشکی» از دیدگاه اسلام؛ ۷. تهیه، تدوین و ارائه عناوین کتابها و جزوه های مرتبط با طب - بویژه طب اسلامی - از آغاز ظهور اسلام تا کنون بخشها: هیئت امنا رئیس مرکز شورای علمی دفتر ریاست و روابط عمومی معاونت پژوهشی معاونت اداری - مالی گروه های پژوهشی واحد کامپیوتری مدیریت مجله تخصصی واحد خدمات نشر مدیریت کتابخانه واحد اطلاع رسانی آثار مکتوب: نظام تغذیه در اسلام ، سلامتی جنین از دیدگاه اسلام، حقوق کودک از دیدگاه اسلام، کنترل جمعیت و دین اسلام، نگرشی جدید به احادیث طینت، نگرشی به شبیه سازی انسان (بیم ها و امیدها)، نقش معیارهای ازدواج اسلامی و تاثیر آن بر سلامتی جنسی خانواده، آثار در دست اقدام:دانشنامه بزرگ طب اسلامی (جلد اول تا سوم)

تالیفات

آیت الله ناظم زاده تاکنون بیش از ۱۵ جلد کتاب به زبان های عربی، فارسی و اردو منتشر کرده اند که همگی مورد توجه و استقبال بوده است. بر کتاب الفصول المائه ایشان که ۵ جلد و ۱۰۰ فصل به زندگانی امیرالمومنان پرداخته اند، حضرات آیات صافی گلپایگانی، سبحانی، مومن و معرفت تقریظ نوشته اند و مورد تقدیر ویژه آیت الله خامنه ای قرار گرفته است. کتاب سیمای پرفروغ دیگر اثر ایشان به عنوان یکی از کتابهای سال حوزه در سال ۱۳۷۹ مورد تقدیر قرار گرفته و دیگر آثار تاریخی، اسلامی و فقهی و اصولی ایشان که چاپ شده یا در حال چاپ است همیشه مورد توجه بوده و بارها تجدید چاپ شده است.